Anmäl intresse för att bli familjehem, jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson

LÄS MER

Här kan du anmäla intresse för att bli familjehem, jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson i Lerums kommun.

Vad är ett familjehem?

Ett familjehem är en familj som tar hand om barn och ungdomar som inte kan bo kvar hos sina föräldrar. Anledningen kan vara att barnets föräldrar har någon sjukdom, har problem med missbruk eller inte kan ta hand om sitt barn av andra orsaker.

Barn som bor i familjehem har nästan alltid kontakt med sina föräldrar och sin släkt. Samarbetet med barnets närstående är därför en viktig del i uppdraget som familjehem.

Vad behövs för att bli ett familjehem?

Det behövs ingen utbildning för att bli familjehem. Det som behövs är tid, plats och engagemang för att ta hand om ett barn.

Om du och din familj vill bli familjehem, och anmäler er, gör socialtjänsten en utredning av er situation. Syftet är att bedöma om ni passar för uppdraget och om ni når upp till de krav som finns.

Information om familjehem

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

Att vara kontaktfamilj betyder att ett barn eller en ungdom bor hos er någon helg i månaden. Uppdraget som kontaktfamilj kan se väldigt olika ut. Gemensamt är att barnen behöver fler personer i sin omgivning för att utvecklas på ett bra sätt. Det är ett uppskattat stöd för många barn och deras föräldrar.

Information om att vara kontaktfamilj

Vad behövs för att bli kontaktperson?

För att bli kontaktperson är det viktigt att du har tid och engagemang. Det är många gånger en fördel om du är en utåtriktad person. Oftast träffas du och barnet på eftermiddagen eller helgen någon gång i veckan. Tillsammans gör ni aktiviteter, pratar och bygger upp en god relation. Att vara kontaktperson innebär att du även får ersättning och handledning.

Information om att vara kontaktperson för barn och unga

Mer information

Så kan du hjälpa andra

Information om hur dina personuppgifter behandlas